De Grote Belgische Dansvitrine

Alexander Vantournhout

Alexander Vantournhout studeerde aan ESAC, de hogeschool voor circus in Brussel, waar hij zich verdiepte in rad, jongleren en acrobatie om zich vervolgens toe te leggen op een dansstudie aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Zijn bewegingstaal wordt beïnvloed door danstechnieken, gevechtskunst, circus, yoga, anatomie en de dierenwereld. Twee constanten in zijn artistiek parcours zijn de zoektocht naar het creatief en kinetisch potentieel van het lichaam en het onderzoek naar de vele aspecten van de relatie tussen kunstenaar en object.

In 2014 gaat Caprices in première, een solo-choreografie op de muziek van Sciarrino. Een jaar later creëert Alexander Aneckxander (2015) ism. Bauke Lieven. In 2017 ontwikkelt Vantournhout, eveneens bijgestaan door Bauke het duet Raphaël. The Ceramic Rose (2018) vormt een choreografische solo die de theatrale monoloog van Scali Delpeyrat ondersteunt. Zijn eerste groepsstuk, Red Haired Men (2018) is geïnspireerd op de absurde poëzie van Daniil Kharms en mengt dans met acrobatie, theater en magie. In 2019 ontwikkelt Alexander zijn eerste in-situ voorstelling, SCREWS. Vijf performers gidsen het publiek door een serie micro-performances die zich tussen en rondom het publiek afspelen. Met Through the Grapevine (2020) keert Alexander Vantournhout terug naar de theaterzaal en bouwt hij met dit duet tot op zekere hoogte verder op het idee van Aneckxander. Het lichaam wordt opnieuw geïntroduceerd in een zeer pure vorm en de voorstelling verdiept zich in het creatieve en kinetische potentieel van fysieke begrenzing. Met Contre-jour (2021) kiest Alexander voluit voor de rol van choreograaf en geeft hij het podium aan vijf dansers met uiteenlopende achtergronden. In het najaar van 2022 stapt Alexander Vantournhout opnieuw solo het podium op met VanThorhout. Foreshadow gaat in première in de zomer van 2023.

Alexander Vantournhout creëerde twee dansfilms, Screws & Stones (2019) en Snakearms (2021). Laatstgenoemde werd geselecteerd voor Cinedans, het NY Segal Film Festival en het TheaterFestival. Ook Aneckxander, SCREWS, Through the Grapevine en VanThorhout werden geselecteerd voor het TheaterFestival als één van de meest opmerkelijke voorstellingen van het seizoen.

Alexander Vantournhout