De Grote Belgische Dansvitrine

Antonia Volodina

Voor Antonia is Indische klassieke dans tegelijk haar passie, hobby en job. Ze kreeg deze zeer speciale en authentieke dansvorm Bharata Natyam met de paplepel binnen. Haar moeder Natasha Volodina zorgde ervoor dat ze op 5-jarige leeftijd begon met lessen te volgen bij guru Sharadha Raghuraman. Getraind en gecoacht door haar moeder legde ze op 10-jarige leeftijd haar eindexamen van Arangetram af. Sindsdien schaafde ze haar stijl bij en leerde ze nieuwe, uitdagende stukken bij verschillende guru’s uit India, o.a. guru Padmini Rao en guru Sivi Mahadevan. Ook nu nog blijft ze zich vervolmaken door het volgen van masterclasses van topdansers.

Bharata Natyam is een eeuwenoude dansstijl die uit het zuiden van India afkomstig is en vroeger in tempels werd gedanst. Het is een klassieke dansstijl en vereist jarenlange training en studie.  Zowel het verhalende, theatrale deel van de dans als de techniek zijn fascinerend. De verhalen zijn gekenmerkt door handgebaren en specifieke mimiek. Bij de techniek vallen de prachtige poses, het ritmische voetenwerk en strakke lijnen op.

“Na vele klassieke optredens in verschillende landen en creatieve samenwerkingen met Europese en Indische muzikanten is de tijd voor mij gekomen om zelf iets te creëren. Ik maak al een tijdje choreografieën voor onze leerlingen, vooral gericht op hun leerproces en aangepast aan hun niveau. Door mee te doen aan de Dansvitrine wilde ik echter een stapje verder gaan: iets volledig nieuws maken met het Bharata Natyam alfabet, maar ook met westerse invloed en mijn eigen visie. Ik ben zeer dankbaar dat ik professioneel begeleid mag worden hierin en dat ik dit choreografisch debuut mag presenteren op het podium.”

Foto: Kurt Van der Elst