De Grote Belgische Dansvitrine

Karim Kalonji

Karim is steeds een autodidact geweest in alles wat hij doet. Op zijn vijftiende vindt hij zijn passie in de Hip Hop scène. Aanvankelijk proeft hij van verschillende disciplines, maar algauw gaat zijn focus naar rap en breakdance. Op vele mixtapes, demo’s, radio, freestylesessies en optredens deelt Karim rijm en woord. Double Kombat is de groep met wie hij rapt; zijn dansgroep draagt de naam Psycho B-boys. Daarnaast is Karim lid en medeoprichter van de allstar crew Team Shmetta. Sinds 2010 profileert hij zich meer en meer als B-boy (breakdancer) en minder als MC (rapper) – zonder dat laatste geheel af te zweren, weliswaar. Ook is Karim een veelgevraagd docent voor o.a. de Hogeschool Gent, Habbekrats, C-Mine, Younited9000 (Victoria Deluxe) en Transfo Collect.

Karim Kalonji is geboren in Oostende in 1980. Heel zijn jeugd brengt hij door in repetitiezalen en ateliers: zelf krijgt hij een klassieke muzikale vorming (solfège/ viool); zijn moeder schildert en ze danst flamenco (onder Torre De Montijo). In 1999 beslist hij om breakdancelessen te organiseren samen met zijn groep onder Dusk Productionz. Tien jaar later geeft hij lessen voor Danshuis De Ingang en gebruikt zijn ervaring opgedaan in Zuid-Afrika om les te geven aan 6-jarige kinderen om een heel nieuwe generatie leven in te blazen.

Aan het eind van de jaren ’90 smelten het hiphopuniversum en de theaterwereld gestaag samen. Zijn eerste theaterervaring is met Stef Cafmeyer en William Philips in een schoolproductie. Vanaf 1999 werkt Karim enkele jaren samen met de Ben Chikha broers, al voor de oprichting van Union Suspecte. In 2005 was hij een maand in Soweto met Tom Roos en gaf les op Lekang Primary School in Jabavu Central Western. Kort daarna speelt hij met hen in Onze-Lieve-Vrouw Van Vlaanderen in co-productie met de KVS. In 2006 speelt hij voor Het Toneelhuis in The Best of Shakespeare onder leiding van Reinhilde Decleir en Josse De Pauw. Hij maakt van 2007-2008 deel uit van het muziektheatergezelschap Van Zilverpapier (o.a. Konijnelijm, 2007).

Vanaf 2010 begint de samenwerking met Ruud Gielens voor KVS, o.a. voor de producties Tok Toc Knock/ Cité Modèle, Mancha en Bezette Stad. Bij KVS speelt hij vervolgens in 2013 ook nog in Tok Toc Knock/ Le thé au harem in regie van Didier De Neck. Tussen 2011- 2014 werkt hij als danser bij de Parijse circuscompagnie Le Plus Petit Cirque du Monde. Met hen toerde hij door verschillende Europese landen en gaf les aan L’Ecole de cirque de Bruxelles. Vanaf 2014 tot op heden maakt hij als danser deel uit van de Franse Hip Hop compagnie E.go van Eric Mezino in Niort (o.a. Magic Box & Catch me! La reprise). Hij maakte ook deel uit van de cast van Malcolm X (2016) van Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens.

Hij toerde ook 2 jaren met de theaterproductie Kuzikiliza met Pitcho Womba Konga, Joost Maaskant en Mike Van Alfen. Karim was ook te zien in (B) van Siamese Cie (Koen Augustijnen en Rosalba Tores Guerrero). Zijn solo 1 on 1 werd voorgesteld op o.a. WIPCOOP Gent, op het festival Congolisation in Brussel en tal van andere plaatsen. In februari 2020 begon hij een nieuw avontuur met Pitcho Womba Konga over Michael Baldwin.