De Grote Belgische Dansvitrine

Koen De Preter

Koen De Preter is choreograaf en performer. Hij neemt graag risico’s met vormen en doelpublieken en beweegt zich tussen verschillende circuits. In zijn voorstellingen toont hij een fascinatie voor performers van uiteenlopende leeftijden en dansachtergronden.

Aan het begin van zijn carrière maakte hij een aantal creaties onder de vleugels van fABULEUS. Daarop volgden in 2010 twee duetten: Sometimes it’s thereen While things can change, en de locatievoorstelling The House That Built Us, een samenwerking met theatercollectief UNM (2012). Internationale erkenning kreeg Koen met J O U R N E Y , een duet met de toen 89-jarige danseres Alphea Pouget (2013) en 15 Seconds of Fame(2014). Daarna volgde het participatief locatieproject YoYoGi waarbij een park in de stad werd omgetoverd tot een creatieve vrijplek vol dans en muziek (2015-2017). To Belong(2016), een creatie met Theater Stap, speelde op grote Europese dansfestivals en festivals rond inclusiviteit, zoals Hijinx Wales en KIADA Seoul. Daarna volgde DANCING,een solo over dansvrijheid (2018). Zijn meest recente creatie Blade Racer, opnieuw in samenwerking met Theater Stap, is een danssolo en concert in één met Peter Janssens.

Als danser werkte Koen voor verschillende internationale gezelschappen en choreografen, waaronder Sasha Waltz & Guests, Raimund Hoghe, T.R.A.S.H., Fanny & Alexander, Keren Levi en United-C.

(c) Bart Grietens