De Grote Belgische Dansvitrine

Marc Vanrunxt

Marc Vanrunxt neemt als danser en choreograaf al meer dan 30 jaar een unieke plek in het Vlaamse dansveld in. Hij onderzoekt de grenzen van dans als medium en choreografie als taal, door rekening te houden met de mogelijkheden van het lichaam. In zijn werk probeert hij begrippen als tijd, ruimte, energie en aanwezigheid te herdefiniëren. Het oeuvre van Vanrunxt werkt rond tegenstellingen als zichtbaar/onzichtbaar en tastbaar/ongrijpbaar. Zijn artistieke woordenschat vindt haar wortels in de punk- & Do It Yourself-beweging, het minimalisme en het abstracte expressionisme.

Het streven naar het uitpuren van die compositie, naar een dans die uit de wereld en in het beeld wil stappen, wordt in evenwicht gehouden door een scherp bewustzijn van de materie die de dans omgeeft en stuurt. De aanwezigheid en het verlangen van de toeschouwer verleiden de choreograaf tot een steelse blik over de rand van de strak georganiseerde ruimte. Ernst, beheersing en compositie kruisen knipogen, chaos en citaten.

“Waarom ik me graag engageer voor een project als De Grote Belgische Dansvitrine? Omdat het enorm inspirerend is. Omdat het stimulerend is. Omdat het geweldig is om de eigen ervaringen & inzichten te kunnen doorgeven aan dansers & choreografen die er voor open staan. Omdat het belangrijk is om woorden te zoeken & te vinden om dans te omschrijven; om te kunnen praten & nadenken over de kunst van het choreograferen. Daarom, onder andere.”

© TimTheo