De Grote Belgische Dansvitrine

Solange Theys

Solange (zelf 59) is in de jaren 80 begonnen met dans en heeft toen op een korte tijd heel wat dansstijlen beoefend. Na de laatste tien jaar zich toegelegd te hebben op Oriëntaalse dans en vooral Tribal Fusion, keert ze samen met haar 50/fifty dance company voor 50-plussers terug naar haar roots, namelijk Butoh, hedendaagse dans en contactimprovisatie.

De stijl van Solange is een mengvorm van verschillende dansstijlen waar Butoh het grootste aandeel in heeft. Haar kracht is dat ze zich vooral richt op de ontwikkeling van haar dansers in het expressieve en minder in het danstechnische. Wikipedia zegt “Dans kan gezien worden als een vorm van non-verbale communicatie tussen mensen maar het wordt ook door dieren gedaan (paringsdans)”. Butohdansers geven uitdrukking aan onderdrukte gevoelens en gedachten, de ‘duistere’ kant van de mens. Door de confrontatie op te zoeken met hun eigen onderbewustzijn proberen zij verandering op gang te brengen, bij zichzelf en bij het publiek.

Met UnSea, die het thema Plastic Soup en Oceaanvervuiling behandelt, willen ze jongere generaties een hart onder te riem steken in hun strijd voor een beter milieu.

“Met 50/fifty dance company wil ik via de De Grote Belgische Dansvitrine vooral tonen dat dans niet moet stoppen op je 35ste. Je kan gerust blijven dansen, als je maar rekening houdt met je eigen lichaam. Kazuo Ohno was één van de grondleggers van Butoh en heeft nog opgetreden op zijn 100ste verjaardag. Hij stierf op de leeftijd van 104!”

Foto: Kurt Van der Elst