De Grote Belgische Dansvitrine

Toyah Van der Poten

Toyah Van der Poten is een 28-jarige filmmaakster uit Oostende. Ze is gestart met een opleiding journalistiek in Gent, om daarna nog verder film (Narafi Brussel) en audiovisuele communicatie (BATAC Mechelen) te studeren. Ondertussen is ze opnieuw gestart met de Master of Science in Sociology aan de UGent. “Het menselijke verhaal is voor mij het belangrijkste”

Na haar studies is Toyah meteen in de culturele sector belandt en werkte ze als filmmaakster en content creator samen met verschillende artiesten en culturele organisaties. Ze komt uit Oostende en de Grote Post is zowat haar thuisbasis. Op die manier maakte ze film voor onder andere Lisi Estaras en Sara Vanderieck.
In oorsprong maakt Toyah documentaires, zoals de documentaire Oh la la, toetonne met Ariah Lester die in première ging op TAZ#2018 en de documentaire Off The Wall die ze samen met collega Yel Ratajczak maakte. Bijna altijd is er een sociale dimensie. Zo was er een samenwerking met kleinVerhaal om een periode lang filmworkshops te geven aan jongere anderstalige nieuwkomers. Ook het project The Sound of Home van Klarafestival, dat muzieklessen voorziet voor vluchtelingenkinderen, is een regelmatige samenwerking.

Toyah is ook aan de slag als coach. Onder andere voor een documentaire van There There Company en bij de Grote Belgische Dansvitrine. Op dit moment is ze betrokken bij het creatieproces van een circusvoorstelling van Janni Van Goor met Camille Paycha.

Vimeo: https://vimeo.com/toyahvanderpoten

Toyah Van der Poten

© Yel Ratajczak